Een burn-out en nu?
De Podcast

Kan je niet meer werken en denk je:

“Een burn-out en nu?” Dan is dit jouw podcast! 

Ben je op zoek naar antwoorden op de vraag:

Wat moet ik nu doen?   Waar is de handleiding? 

Werken aan herstel graag, maar hoe dan?

In deze podcast praat ik met ervaringsdeskundigen en therapeuten die jouw inspireren bij het zetten van de volgende stappen uit je burn-out!

#2.1
Herstellen van een burn-out. Hoe doe je dat?
Burn-out coach Anita Roelands legt het uit.

In de reeks gesprekken met coaches praat ik deze keer met Anita Roelands, psycholoog en gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een Burn-out. Ze studeerde psychologie aan de VU in Amsterdam waar ze in 1993 afstudeerde. Daarna volgde vele aanvullende opleidingen, daarover vertelt ze zelf meer over. In 1999 begon ze haar eigen praktijk als loopbaancoach en het begeleiden van mensen die met heel veel stress moesten omgaan en dat groeide over de jaren uit naar het coachen van mensen met een burn-out en het trainen van coaches om mensen met een burn-out beter te kunnen begrijpen en begeleiden.

Neem even wat tijd voor jezelf en luister naar mijn gesprek met Anita Roelands, over haar boek, nooit meer burn-out dat als vanzelf ontstond, over het belang van het nemen van micro pauzes en haar doel, zorgen dat mensen weer plezier krijgen in hun werk en het leven.

Wil je gebruik maken van het aanbod dat Anita Roelands doet, klik hier voor de link naar haar website www.roelandscoaching.nl

#2.2
Burn-out voorkomen? Chief happiness Officer (CHO) Erwin Klappe deelt zijn inzichten.

In de reeks gesprekken met mensen die je kunnen helpen om weer uit je burn-out te komen deze keer een gesprek met Erwin Klappe.

Erwin Klappe is arbeids- en organisatiepsycholoog, redacteur en co-auteur van het Handboek Werkgeluk. 

Hij werkte in HR-functies bij o.a. Shell, Amphia en ProRail en was de allereerste Chief Happiness Officer (CHO) van Nederland. 

Met zijn bedrijf geeft hij trainingen met als doel het potentieel van werkend Nederland ten volle benutten. Zijn aanpak is gebaseerd op de nieuwste inzichten uit de positieve psychologie van arbeid en organisatie. 

In de podcast doet Erwin een aanbod, klik op de link om te connecten met Erwin en zo gebruik te maken van het aanbod.

Klik HIER voor de link.

#36 Minder stress door wat je eet? Het kan! Expert Dymphina legt het uit.

Wist jij dat geluk eetbaar is? Eet tryptofaanrijke maaltijden die zorgen er voor dat het gelukshormoon “serotonine” aangevuld wordt in de hersenen, zo eet je je gelukkig.

Dymphina is een energieke, enthousiaste zakenvrouw . Dat was ooit een periode wel anders. Maar ze ging niet bij de pakken neerzitten en ging op zoek naar oplossingen zodat ze kon stoppen met het slikken van antidepresiva voor haar gelukshormonen tekort. 

Dat is goed gelukt, het resultaat, een prachtig kookboek Eet puur geluk.

Fijn om te weten, je hoeft maar een keer per dag TRYPTOFAANRIJK te eten, gewoon bij het avondeten is voldoende. Let er echter wel op dat je de juiste koolhydraten eet liefst met een lage glychemische index. Het eten van een normaal aantal koolhydraten is prima, geen kilo aardappelen per dag dus, 150 gram pp is voldoende. 

Eet puur geluk.

#35 De zoektocht naar je eigen ik. Een gesprek met lifecoach Wies Schiphorst.

Acht jaar geleden stond Wies Schiphorst op een kruispunt in haar leven. Het zijn pittige jaren voor haar en haar familie geweest. Gelukkig heeft ze mede door een oude vriendin die coach is een juiste afslag kunnen nemen waardoor zij nu meer de teugels in handen heeft en haar eigen toekomst kan creëren.

Door deze stap en een aantal gerichte opleidingen heeft ze veel over zichzelf geleerd en heeft ze haar verhaal kunnen omzetten in kracht, door als ervaringsdeskundige, coach en trainer aan de slag te gaan en zo andere mensen in soortgelijke situaties te kunnen bijstaan. Bij de stichting Van de Wereld traint ze psychose-gevoelige mensen en in haar praktijk coacht ze als lifecoach mensen die weer in hun kracht willen komen te staan.

Aan de eetkamertafel praten Wies en ik over haar eigen ervaringen en wat haar motiveert om coach te worden. Terwijl haar twee honden om haar heen scharrelen hebben wij het over weer zelf aan het roer komen te staan, over negatieve en positieve gedachten en de zoektocht naar je eigen ik.

#34 Faalangst, hoe kom je er vanaf ? Faalkundige Remko van der Drift deelt de oplossing.

In deze podcast praat ik met Remko van der Drift, Faalkundige en Directeur van het instituut voor Faalkunde.

Het is zijn droom om Nederland Faalkundig te maken. Daarmee bedoelt hij dat iedereen mild 

en accepterend kan zijn voor zijn eigen fouten en dit ook kan zijn voor de fouten van anderen. 

Want hij gunt het iedereen om het allerbeste uit zichzelf te kunnen falen.

Om deze droom te verwezenlijken geeft hij workshops, trainingen en lezingen. 

Hij schreef 3 boeken en maakt een Faalkunde-podcast. 

Dit gesprek gaat over zijn nieuwste boek: Proberen lukt altijd

SPECIAL:
leven vol vertrouwen met Rokus Loopik

In deze zomerspecial vertelt ROKUS LOOPIK over zijn leven en hoe hij leeft vanuit vertrouwen. 

Rokus heeft +40 werkzame jaren in de GGZ en werkte 20 jaar op straat, in Amsterdam, en hielp dak- en thuisloze mensen met complexe problematiek. Hij was initiator van Housing First in Nederland en  maakte deel uit van het Amsterdam Project en het Rotterdam Project dat je misschien kent van het TV programma met Beau van Erven Dorens dat werd uitgezonden op RTL4.

Rokus Loopik is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en sociaal ondernemer. Hij is Non-Conformist Zorgmedewerker, Daarnaast is hij trainer, coach, ontdekkingsreiziger in innovatie GGZ-methodieken. Maar bovenal campagnevoerder tegen dakloosheid op welke manier dan ook. 

Luister naar mijn gesprek met Rokus Loopik waarin hij vertelt over zijn leven en hoe hij leeft vanuit vertrouwen.

Meer informatie over Rokus Loopik en zijn contact gegevens kan je vinden op zijn website rokusloopik.com 

#32 Het zijn maar gedachten. Gert-Jan vertelt over zijn burn-out en depressie.

Gert-Jan werkte in loondienst en als zelfstandig ondernemer tot het in april 2011 zijn vriendin hem er op moest wijzen dat het zo echt niet meer ging en stuurde hem naar de huisarts, hij wist wel dat het niet goed ging maar wilde niet toegeven dat het zo slecht ging….

Een burn-out, gecombineerd met een depressie zorgde er voor dat hij moest stoppen met alles waar hij op dat moment mee bezig was. De eerste dagen kan hij alleen maar in bed liggen en slapen, maar toen hij iets was opgeknapt ging hij naar buiten wandelen, bewegen, frisse lucht.

Beweging bracht afleiding van alle gedachten die maar door zijn hoofd maalden.

Luister naar mijn gesprek met Gert-Jan over angst voor geldzorgen, de schroom om om hulp te vragen en de hulp die kwam in de vorm van een burn-out. Over hoe fijn het is om soms weer even jezelf te zijn en over wasknijpers.

#31 Burn-Out is een veranderproces. De 7 fasen van het veranderproces uitgelegd.

De vorige episode #30 was mijn gesprek met Marieke de goeij, over haar burn-out, angst, depressie of wat haar dip ook was en het prachtige boek dat ze daarover maakte. In de podcast vergelijk ik de 5 fasen van het boek van acceptatie tot weer groeien en bloeien met de 7 fasen van veranderproces van Julie Hay. 

Opvallend is dat de fasen van een veranderproces sterk lijken op die van het rouwproces. Julie Hay vertaalde de rouwcurve van Elisabeth Kubler-Ross over rouwverwerking naar een wat positievere variant: de competentiecurve (veranderproces). 

In beide gevallen is er sprake van verlies en wennen aan een nieuwe situatie. Julie heeft hiermee de fasen die in de ontwikkelingscycli worden herkend, vertaald naar veranderingsprocessen. Door je bewust te worden van de fasen van een veranderproces krijg je meer inzicht in het proces waar je nu doorheen gaat in je burn-out en dat kan enorm helpen. Het stelt gerust en geeft houvast om de volgende fase te bereiken.

Dat je iets moet veranderen in je leven is je heel duidelijk gemaakt nu je opgebrand thuis zit, maar hoe je dat moet doen is best een uitdaging.

Zodra je je ervan bewust bent dat er fases zijn waar je doorheen moet, is het makkelijker om te stoppen met vechten. Dan is de stap om je er aan over te geven, om los te laten veel makkelijker. Tenminste dat was het voor mij.

#30 Wat als ik nog een keer een burn-out krijg? Marieke de Goeij deelt haar diepste angst en de oplossing

Marieke is optimistisch, avontuurlijk, illustratrice, creatief, wereldverbeteraar, vroeger marketing manager en een vrolijke dromer…

Totdat ze al die dingen opeens even niet meer was. Ze woonde samen met haar man Lars haar droomleven in Australië, maar in de zomer van 2015 verdween ze plotseling in een wolk van slapeloosheid, angst en paniek. 

Noodgedwongen emigreerden Lars en Marieke terug naar Nederland. Daar zat ze dan zonder een plan, zonder enige hoop of en hoe het ooit nog goed zou komen. Eigenlijk dacht ze zeker te weten dat ze nooit meer beter zou worden.

Einde avontuur. Einde Marieke.

Luister naar mijn gesprek met Marieke de Goeij, over burn-out, angst, depressie of wat haar dip ook was. Over het leven van je ultieme droom en de angst om het te verliezen. Over acceptatie en wat je uiteindelijk wil, rust en peace of mind, want van die energie is je leven fijner.

Meer informatie over Marieke kan je vinden op depridoeboek.nl

Wil je het boek bestellen, dat kan hier.

#29 Lig jij ook de halve nacht wakker? Slaap expert Frans Pothoven legt uit waarom je zo slecht slaapt tijdens een burn-out.

Wist je dat slaap belangrijker voor je lichaam is dan eten? Zonder eten houd je het tussen de 46 en 73 dagen vol, maar zonder slaap geeft je lijf het sneller op. Het wereldrecord wakker blijven stamt uit 1964 en staat ‘slechts’ op een ruime 11 dagen. Overigens is dit record uit het Guinness Book of records gehaald, vanwege het (dodelijke) gevaar dat langdurig wakker blijven oplevert. Ook van niet slapen kan je dood gaan. Dat geeft te denken, vind je niet?

Deze tekst staat te lezen op de website school of sleeping van Frans Pothoven.

Na het lezen van het boek over slaap was hij hooked, het gaf Frans zoveel inzichten. Dat bracht hem ertoe om zich verder te verdiepen in alle facetten van slaap en dat resulteerde uiteindelijk in School of Sleeping: de plek waar je weer leert slapen.

En wat wil je nu liever als je een burn-out hebt dan beter slapen?

Luister naar mijn gesprek met Frans Pothoven, over slaap en waarom slaap zo belangrijk is, over zijn burn-out en over mijn inzicht dat zolang je maar goed slaap je de hele wereld aan kan!

Lees ook mijn blog Deze 9 Tips Om Je Slaap Te Verbeteren Werken Wel!

 

#28 Wat is het verschil tussen een burn-out en overspannen zijn? Burn-out coach Bianca Meijsen legt het uit.

Ook deze week weer een bijzonder gesprek, met Bianca Meijsen.

Ze is Ondernemer, Coach, Hypnose & Regressie Therapeut, Psycholoog, NLP Trainer, Burn-out Specialist, Chocolade liefhebber, Aromatherapie fan en Oudere Mama.

In 1999, ze was toen eind twintig, kreeg ze een burn-out, toen een nieuwe tijdsziekte die tussen de oren zat. 

2005 was het jaar dat ze van de een op de andere dag haar baan op zei en haar eigen bedrijf begon. Sindsdien heeft ze zich op vele niveaus ontwikkeld, een succesvolle onderneming en een overvolle agenda waren het gevolg.

Luister naar mijn gesprek met Bianca Meijsen over weten wat je niet wil, maar ook niet weten wat dan wel. Over het verschil tussen overspannenheid en burn-out en de positieve drijfveren van perfectionisten.

Aan de luisteraar van deze podcast geeft Bianca de audio versie van haar boek  “In 10 stappen jouw droomleven na een burn-out – Leef vanuit je hart met meer balans en rust in je hoofd.” weg.

 Hoe kom je hiervoor in aanmerking? 

1.Like de podcast.

2. Volg ons op een Social Media kanaal naar voorkeur.

3. en reageer onder de post/podcast of via DM .

Dan krijg je van Bianca de audioversie van haar boek.

Wil je een kennismakingsgesprek met Bianca maken: Ga naar haar website https://meerdanmama.nl/afspraak-maken

Ben je helemaal opgebrand en kan je wel wat hulp gebruiken? Maak dat gebruik van mijn aanbod voor een gratis consult, tijdens ons gesprek kunnen we dan samen kijken of ik je kan helpen met mijn traject Eerste Hulp bij Burn-Out of verwijs ik je door naar iemand anders die nu beter aansluit die wat je nodig hebt.

www.eenburnoutennu.nl

SPECIAL:
Leven vol vertrouwen met Yvonne Lorang

ZOMERSPECIAL met YVONNE LORANG

Dit is de eerste aflevering van de zomerspecial, met als gast Yvonne Lorang. 

Haar leven stond jarenlang in het teken van overleven.

Dat eiste in 2014 zijn tol en raakte ze de bodem van de put. 

Fysiek, emotioneel en financieel, volledig aan de grond. Yvonne raakte alles kwijt, haar relatie, haar bedrijf en haar huis en wist op geen enkele manier hoe ze daar uit moest komen.

In bijna twee uur vertelt Yvonne wat ze allemaal is tegengekomen op haar pad. Welke beslissingen ze soms noodgedwongen moest nemen en waar ze nu staat.

Luister naar mijn gesprek met Yvonne Lorang, over haar leven. Over het stille meisje dat werd gepest omdat ze niet lekker in haar vel zat en over op jonge leeftijd zelfstandig worden. Over de roadtrip die ze in haar eentje door de Verenigde Staten maakte, over emoties de vrije loop laten en weer leren luisteren naar je innerlijke stem. Maar bovenal naar een prachtig levensverhaal van iemand die kan leven leven vol vertrouwen.

In het interview noemt Yvonne dat haar broer ervoor heeft gekozen om een einde aan zijn leven te maken. Zij begreep die keuze, maar maakte zelf heel bewust de keuze vóór het leven door letterlijk een stap achteruit te zetten, met haar vingers te knippen en hardop te zeggen: “Deze gedachten wil ik nooit meer” 

Zie jij het leven niet meer zitten? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: Je kan 24/7 anoniem chatten via www.113.nl, bellen met 113 of 0800-0113 (gratis)

https://www.yvonnelorang.nl/

Home

#26 Uitstelgedrag?
Hier de oplossing! GTD in het kort en de drie dingen neem ik mee van het gesprek met Arjan Broere.

De podcast opname met Arjan Broere is net klaar en ik heb weer zoveel geleerd! Dit zijn de 3 dingen die ik mee neem van mijn gesprek met Arjan Broere.

1)

Getting Things Done gaat over geef aandacht aan wat jouw aandacht verdient

Je to do lijst is een keuze lijst, je mag er ook voor kiezen om dingen die erop staan niet te doen

Dit systeem gaat niet over meer gedaan krijgen, het gaat over meer doen, meer bezig zijn met wat echt je aandacht verdiend.

2)

Als je bang bent dat je ergens te lang mee bezig bent, zorg er dan voor dat als je er mee aan de slag gaat je er een afspraak achter ingepland staat. Dan moet je wel binnen die tijd blijven. 

Dus plan een meeting direct na een uur dat je je mailbox wil opschonen, dat dwingt je om sneller beslissingen te nemen en iedere mail sneller af te handelen.

3)

Start een project met het einde. Bedenk wat het doel is, het beoogde resultaat, dan bepaal je de eindstreep, wat is je deadline.

Het doel van het project is dat je toewerkt naar het resultaat en dat doe je stap voor stap. Binnen de tijd die er voor staat.

Als je het doel weet dan kan je ook veel makkelijker keuzes maken in de informatie die je moet verzamelen. 

Uitstelgedrag:

Laat ik eerlijk zijn, de reden dat ik opzoek ging naar de ideale productiviteit ging, was omdat ik dingen vergat en dingen consequent uitstelde.

Eigenlijk was ik opzoek naar de oplossing voor mijn uitstelgedrag.

Lees hier de 5 beste tips tegen uitstelgedrag.

Wil je graag het mini E-Book ontvangen met daarin hoe ik de prioriteiten stel voor mijn TO DO lijst, stuur met even een berichtje: mailburnoutennu@gmail.com

#25 Waarom krijg ik niet alles van mijn TO DO lijst af? Deze methode werkt wel! Arjan Broere legt uit.

Deze week een bijzonder interview in de podcast Een Burn-Out en Nu? Schrijver van onder andere: De kleine productiviteitstips voor Dummies, De kleine Allen, Getting Things Done samengevat, Overleef je inbox in 60 minuten en Het nieuwe werken. 

Hij is master trainer bij Meereffect, in de Benelux de licentiehouder van de Getting Things Done methode van David Allen. Ik ben groot fan van David Allen en de GTD methode en daarover ga ik in gesprek met de gast van deze aflevering Arjan Broere.

Arjan begon met de lerarenopleiding Nederlands/Engels, gevolgd door een studie Bedrijfseconomie aan de Radboud universiteit van Nijmegen. En nu is hij gecertificeerd trainer, hij zegt daar zelf over: Ik help kenniswerkers hun doelen, ambities en ideeën managen vanuit de gtd-principes. Door controle en grip op alle verplichtingen en ambities ontstaat er meer denkruimte en verbetert de aandacht waarmee werk gedaan wordt. 

En dingen met aandacht doen, daar gaat deze podcast over.

To Do lijsten, hoe ga je ermee om, wat maakt dat je wel doet wat er op je actie ijst voor vandaag staat? Luister naar mijn gesprek met Arjan Broere, over to do lijsten en het schuldgevoel dat ze je geven als de hele lijst wordt doorgeschoven naar morgen.

Over afspraken met jezelf niet nakomen, hoe je ervoor kan zorgen dat je niet de hele dag aan je inbox besteedt én de essentie van de GTD methode van David Allen.

Actie: win het boek van David Allen, hoe? Luister de podcast!

meereffect.nl

Heb jij een vraag of wil je iets delen? Stuur me een berichtje via de socials of mail naar mailburnoutennu@gmail.com

#24 Wie krijgt er nou een burn-out in de vakantie? Als even bijslapen op het strand niet genoeg blijkt te zijn.

Afgelopen week kreeg ik een appje van Hannah, “En toen zat ik thuis”. 

Hannah kan niet meer, ze is helemaal op, haar doel was om voor de zomervakantie alles op orde te krijgen, het is haar niet gelukt, net niet. En nu zit ze helemaal opgebrand thuis. 

Lieve Hannah, deze podcast maak ik voor jou en weet je bent niet alleen! Luister maar naar alle verhalen die ervaringsdeskundige delen iedere keer opnieuw.

Half maart ben ik begonnen met deze podcast en dit is alweer de 24ste aflevering! Inmiddels is het half juli, zijn we vier maanden verder en zijn er meer dan 8.500 downloads! 

Het is een groot succes en daar ben ik trots op! Want deze podcast maak ik met veel liefde en aandacht voor jouw. Of je nu wel of niet bent opgebrand, deze podcast is er voor iedereen die er iets aan heeft.

Deze episode blik ik terug op de afgelopen weken.

Hoe is de podcast tot stand gekomen, wat was mijn doel en wat is de rode draad in alle afleveringen.

Luister deze podcast, die gaat natuurlijk over perfectionisme, over vertrouwen hebben en het begin van iedere burn-out; ontkenning.

#23 Voor jezelf kiezen, maar hoe dan? Felix doet het sinds zijn burn-out.

Het gesprek met Felix begint met het voortgangsgesprek dat hij had met zijn leidinggevende, voor hij er erg in had was het ten einde en zat hij opgebrand thuis.

Thuis wordt hij liefdevol opgevangen en kan het eindeloze niets doen beginnen. Toen ik net thuis zat kon ik helemaal niet niets doen, ik vind het fascinerend hoe iedereen die fase op zijn eigen manier beleefd. Wat je wil vermijden in die prille beginfase is stress, voor Felix was niets doen prima, mij leverde niets doen juist stress op. Als ik toen geweten had dat ik door niets te doen mijn hersenen de kans gaf om te herstellen, zou ik zeker meer rust hebben ervaren in voor me uit staren.

Felix vertelt over hij zich gesteund voelde door zijn vrouw die hem begreep en er voor hem was. En hij deelt zijn tips over wat hij nu veranderd heeft in zijn leven om niet nog een keer een burn-out te krijgen.

Luister naar mijn gesprek met Felix, over altijd voor iedereen klaar willen staan en het voor iedereen goed doen. Over jezelf beschuldigen van falen en stoppen met sorry zeggen als je voor jezelf kiest.

#22 Vind je passie na een burn-out. Passie expert Frank Boon legt uit hoe.

Jarenlang werkt Frank Boon keihard. Ging hij omhoog op die carrière ladder. Totdat hij erachter kwam, dat het niet mijn ladder was.

Hij realiseerde zich dat hij meewerkte aan doelen waar hij steeds minder affiniteit mee had, hij miste menselijk contact en een gevoel van zingeving.

In 2015 besloot hij daarom om voor zichzelf te beginnen. 

Het was een grote stap die hij uiteindelijk heeft opgesplitst in kleinere stapjes en dat bleek goud waard.

Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen om erachter te komen wát ze nu eigenlijk écht willen en iets voor zichzelf neer te zetten waar ze later trots op kunnen zijn. Zonder nu al je zekerheid te hoeven opgeven. 

Voor Frank draait alles om beweging. In actie komen. 

Luister naar mijn gesprek met Frank Boon over wat nu precies passie is en hoe je het kan vinden. Over het pad dat hij zelf bewandelde en hoe je door iedere keer een klein stapje te zetten je passie kan vinden. 

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/frank-boon

Instagram: https://www.instagram.com/_frankboon_/ _frankboon_ 

http://www.degoudenuil.nl

#21 Zo snel mogelijk weer aan de slag, Niek vertelt over zijn burn-out

De burn-out ervaring van Niek begint jaren geleden.

Hij werkt als service engineer met nucleaire activiteit, gevaarlijk werk waar weinig ruimte is om fouten te maken. Door de vele internationale projecten waar hij aan werkt neemt hij eigenlijk altijd met een weekendtas kleding mee voor het geval hij op reis moet.

Niek doet zijn werk goed, zelfs perfect, hij gaat altijd tot het uiterste en zelfs als hij door zijn burn-out in het ziekenhuis moet worden opgenomen heeft hij de intentie om, zodra hij wordt ontslagen uit het ziekenhuis, direct weer aan de slag te gaan.

Luister naar mijn gesprek met Niek, over wat er gebeurt als je te snel aan de slag gaat en hoe eerder je accepteert dat je op bent hoe sneller je weer aan de slag kan. Over zijn inzicht dat zijn burn-out eigenlijk een signaal van zijn lichaam was, tot hier en niet verder. Zijn lichaam kwam met de oplossing, neem per direct rust.

#20 Dit ongeluk was nodig om mij tot stilstand te brengen. Bjelke Rietveld verteld over haar burn-out DEEL 2

Ervaring met een burn-out en nu helpt ze zelf moeders die een burn-out hebben gehad om verder te komen, in de komende twee afleveringen praat ik met Bjelke Rietveld.

Dit is het eerste deel van het gesprek waarin Bjelke open en eerlijk praat over de aanloop naar haar burn-out toe en het moment dat ze wist, nu kan ik het niet meer alleen. 

Bjelke werkte als marketing en communicatie manager in het bankwezen, een leuke baan met veel uitdaging. Zwanger van haar tweede kindje kwam ze erachter dat haar man een dubbelleven leidde en ze nam het besluit om alleen verder te gaan. Ze verhuisde naar Utrecht en begon opnieuw, dat was het begin van een heftige periode als alleenstaande moeder met twee kleine kinderen. In het eerste deel van ons gesprek vertelt Bjelke open over die moeilijke periode dat ze alleen kwam te staan. 

In 2016 verhuisde voor de liefde naar Drenthe en in 2019 trouwde met haar grote liefde, daar woont ze nog steeds met haar liefdevol samengestelde gezin.

Het tweede deel van ons gesprek vertelt ze het leven na haar burn-out, hoe ze liefdevol het bankwezen de rug toekeerde en vanuit passie helemaal opnieuw begon. Hoe ze ertoe gekomen is en wat ze precies doet.

Ben je helemaal opgebrand en denk je hoe nu verder? Neem even contact met mij op, als ervaringsdeskundige weet ik hoe het voelt.

#19 Dit ongeluk was nodig om mij tot stilstand te brengen. Bjelke Rietveld verteld over haar burn-out DEEL 1

Ervaring met een burn-out en nu helpt ze zelf moeders die een burn-out hebben gehad om verder te komen, in de komende twee afleveringen praat ik met Bjelke Rietveld.

Dit is het eerste deel van het gesprek waarin Bjelke open en eerlijk praat over de aanloop naar haar burn-out toe en het moment dat ze wist, nu kan ik het niet meer alleen. 

Bjelke werkte als marketing en communicatie manager in het bankwezen, een leuke baan met veel uitdaging. Zwanger van haar tweede kindje kwam ze erachter dat haar man een dubbelleven leidde en ze nam het besluit om alleen verder te gaan. Ze verhuisde naar Utrecht en begon opnieuw, dat was het begin van een heftige periode als alleenstaande moeder met twee kleine kinderen. In het eerste deel van ons gesprek vertelt Bjelke open over die moeilijke periode dat ze alleen kwam te staan. 

In 2016 verhuisde voor de liefde naar Drenthe en in 2019 trouwde met haar grote liefde, daar woont ze nog steeds met haar liefdevol samengestelde gezin.

Het tweede deel van ons gesprek vertelt ze het leven na haar burn-out, hoe ze liefdevol het bankwezen de rug toekeerde en vanuit passie helemaal opnieuw begon. Hoe ze ertoe gekomen is en wat ze precies doet.

Luister naar mijn gesprek met Bjelke over hulp vragen, liever niemand tot last zijn en haar gigantische wilskracht. Over wat er gebeurd als blijkt dat je toch ook maar gewoon een mens bent over met LEF voor jezelf durven kiezen.

  • Luister ook de podcast van Bjelke: over LEF 
  • Bjelke Rietveld: bjels.nl
  • Contact: bjelke@bjels.nl 

Ben je helemaal opgebrand en denk je hoe nu verder? Neem even contact met mij op, als ervaringsdeskundige weet ik hoe het voelt.

#18 Is altijd maar pleasen en geven, wel een goede overlevingsstrategie?

Deze aflevering is onderdeel van de reeks gesprekken met mensen die je kunnen helpen om uit je burn-out te komen, dit keer praat ik met ReAttach therapeut Freek Liekens

Freek is 33 jaar en heeft sinds 2013 zijn eigen pedagogische praktijk.

Vanuit deze praktijk biedt hij hulp aan kinderen en hun ouders bij complexe opvoedkundige problemen, hij heeft zich gespecialiseerd in autisme spectrum stoornissen, hechting en gedragsproblematiek.

Dit jaar startte hij een nieuwe samenwerking waarin hij zich uitsluitend richt op volwassenen. 

Als tiener boekte Freek op (inter)nationaal niveau vele successen als judoka, dat hij in de jaren daarna als judotrainer/coach actief was in de breedte- en wedstrijdsport, was daarvan een direct gevolg. 

Tijdens zijn studie pedagogiek overleed zijn moeder en in de ReAttach therapie vond hij steun in de moeilijke periode die volgde. Inmiddels is hij zelf gecertificeerd ReAttach therapeut en in dit gesprek legt hij uit wat het is en hoe het mensen kan helpen om van een burn-out te herstellen.

Luister naar mijn gesprek met Freek Liekens, over mensen die uit balans zijn, prikkels niet meer goed verwerken waardoor de wereld misschien anders binnenkomt dat die daadwerkelijk is, over een verschuiving van overleven naar beleven en het nut van perfectionisme.

#17 Ik ben gewoon heel moe. Ontkenning van mijn burn-out.

Regelmatig krijg ik een berichtje van iemand die vraagt naar mijn eigen burn-out ervaring. In de gesprekken met andere ervaringsdeskundigen vertel ik vaak stukjes, maar eigenlijk nooit het hele verhaal. Tijd om mijn eigen verhaal te delen.

Deze aflevering is onderdeel van de reeks gesprekken met mensen met die zelf een burn-out hebben ervaren dit keer mijn verhaal.

Na het behalen van mijn diploma ging ik Engels studeren aan de UvA, echter al snel bleek dat de studie niet bij mij paste. Gelukkig werd ik toegelaten aan de modeacademie Charles Montaigne, tegenwoordig bekend als het AMFI, waar ik eind jaren negentig afstudeerde. In de jaren die daarop volgde trouwde ik met mijn grote liefde en samen kregen we drie kinderen.  

In de zomer van 2002 kreeg mijn lieve schat een burn-out. Hij was toen begin 30 en ik hoogzwanger van de tweede. Jaren later had ik dezelfde symptomen, niet meer los kunnen komen van het werk, prikkelbaar en minder dan 4 uur per nacht slaap. Geen van beiden heeft ooit de link gelegd, hoe hadden we dit niet zien aankomen? Mijn carrière als inkoper voor verschillende modebedrijven eindigde na ruim 20 jaar abrupt, ook een burn-out. 

Sandra Diependaal gaat met mij ik gesprek over mijn burn-out, het begin en hoe ik er weer uitgekomen ben. Luister naar ons gesprek over alles te goed willen doen, geen rust nemen, Vivaldi en Ottolenghi. Over opgebrand zijn, het traject eerste hulp bij burn-out, en het herkennen en erkennen van een burn-out.

#16 Ik kan niet meer, ik ben op, Marije en ik delen ervaringen van een burn-out

In de reeks gesprekken met mensen met mensen die zelf een burn-out hebben ervaren deze keer  Marije.

Marije is getrouwd en heeft 3 kinderen. Voor ze een burn-out  kreeg werkte ze in het bankwezen als senior information analyst, ze haalde eind 2005 nog net de kerstvakantie en toen was het op, ze kon niet meer. Na haar burn-out nam haar loopbaan een andere wending en tegenwoordig werkt ze als independent consultant.

 

Na het behalen van haar VWO diploma ging ze economie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna ging Marije werken bij verschillende banken en tijdens haar carrière kreeg ze samen met man 3 kinderen. Het was niet altijd makkelijk om werk te combineren met een jong gezin.. Alles in haar leven draaide om werk, de kinderen, haar gezin en haar familie. Ze verteld openhartig over deze drukke periode en het moment dat een vriendin tegen haar zei: “En waar blijft er tijd over voor Marije dan in dit verhaal?”

 

Luister naar mijn gesprek met Marije, over heel erg je best doen en in je hoofd zitten. Over blinde vlekken, graad meters, altijd maar doorgaan en zelfzorg en TO DO lijstjes.

#15 Wat is jouw geluk? Mentor en coach Loes Noom geeft antwoord

Deze aflevering is onderdeel van de reeks gesprekken met mensen die je kunnen helpen om uit je burn-out te komen, dit keer praat ik met Loes Noom mentor en coach

Loes groeide op in een ondernemersgezin. Haar vader had een bruidsmodefabriek en als jong meisje kreeg ze mee hoe belangrijk het voor hem was dat er hard gewerkt en goed gepresteerd werd. Ze volgde in haar vaders voetsporen en besloot om ook voor de modebranche te kiezen. 

In 2009 startte Loes een werving & selectie bureau Match for Fashion. Door de vele gesprekken met opdrachtgevers en kandidaten kreeg ze steeds meer inzichten in wat er zich binnen bedrijven onderhuids afspeelde. Deze expertise zet ze nu in als ze haar opdrachtgevers bij staat als mentor en coach. 

Om zichzelf op dit vlak verder te ontwikkelen is ze diverse opleidingen en workshops gaan volgen. De theorie van de ‘levenslessen’ die ze leerde, zette ze om in de praktijk. Zowel in werk als in privé, zodat ze de theorie ook zelf heeft ervaren. “Door deze kennis kreeg ik naast meer zelfinzicht ook meer tools om deze wijsheid over te brengen en mensen hiermee te inspireren”, zegt ze zelf.

Luister naar mijn gesprek met mentor coach Loes Noom, over de archetypes control freak en slachtofferrol, de rol van pleaser of een redder zijn. Over altijd maar volhouden en mogen opgeven en vanuit nieuwsgierigheid naar de wereld leren kijken.

loesnoom.nl

#14 Ik leefde niet meer vanuit mijn hart

In de reeks gesprekken met mensen die zelf een burn-out hebben ervaren deze keer Danja.

Danja is getrouwd en samen met haar man heeft ze een dochter van 16.

Haar man werd na een hartinfarct volledig afgekeurd, daardoor werd zij kostwinner “ik werd de steunpilaar van mijn gezin” zegt ze tijdens het interview. 

Niet alleen voor haar gezin, maar ook voor het welzijn van haar collega’s voelt ze verantwoordelijk.  

Vaak had ze het gevoel dat ze moest opboksen tegen collega’s die wel een diploma hadden. Ze zegt in ons gesprek: “In deze maatschappij wordt gekeken naar wat je in een vorig leven hebt gepresteerd op school”. Het benodigde HBO diploma behorende bij haar huidige functie haalde door naast haar werk ook te studeren. 

Luister naar mijn gesprek met Danja, over het verbergen van faalangst, vechten voor erkenning en het beter willen doen dan anderen. Over leren nee zeggen, respect hebben voor elkaar en respect hebben voor elkaars verantwoordelijkheden.

#13 Welke belemmerende overtuigingen heb jij? Inzichten van expert Inge Orlemans.

Dit keer praat ik met Inge Orlemans, expert in dochter moeder relaties. Inge helpt vrouwen die zijn vastgelopen, als je vastloopt kan dat te maken hebben met de relatie met je moeder, misschien voel je je onbewust nogsteeds afhankelijk van haar oordelen of de goedkeuren van je moeder. 

Zelf groeide Inge niet op in een gezin waar moeder thuis zat te wachten met de thee, haar moeder lag dronken in bed als ze uit school thuis kwam, haar hele jeugd heeft ze geprobeerd haar moeder van de drank te redden. Ze was ervan overtuigd dat zij de oorzaak was van het alcoholisme van haar moeder. In ons gesprek vertelt ze open over haar jeugd en het gevoel nooit goed genoeg te zijn.

Ondanks alles in haar jeugd ging ze na het behalen van haar atheneum diploma, culturele antropologie studeren aan de UvA, tijdens haar studie kwam opeens het inzicht: ik ben niet mijn verhaal. Het verhaal over haar eigen moeder had ze zo vaak verteld dat ze er zelf in was gaan geloven, alsof ze het verhaal geworden was. Ze schetst dat het moment van haar inzicht tijdens het interview.

Inge expert in dochter-moeder relaties en helpt ze vrouwelijke ondernemers om deze relatie in een ander licht te zien om zo moeiteloos en vol vertrouwen te kunnen ondernemen.

Luister naar mijn gesprek met Inge Orlemans, over belemmerende overtuigingen, de aap in je hoofd, denken vanuit je ego en je wezenlijk zijn. Over hard zijn naar jezelf, je innerlijke criticus en onschuldige vergissingen.

www.ingeorlemans.nl

#12 Er was geen tijd om het rustiger aan te doen, ik moest door. Jantine praat over haar burn-out ervaring.

In de reeks gesprekken met mensen die zelf een burn-out hebben ervaren een gesprek met Jantine.

Jantine werkte als ouderenarts toen ze een burn-out kreeg. Haar burn-out werd achteraf gezien, mede veroorzaakt door de scheiding waar zij en haar man op dat moment in verwikkeld waren.

Ze groeide op in Friesland en moest wel even omschakelen toen ze in Maastricht geneeskunde ging studeren. Daar maakte ze kennis met het bourgondische leven en leerde ze echt van het leven te genieten. Na haar studie ging Jantine aan de slag als arts, maar bleef daarnaast vele aanvullende cursussen volgen om haar vak meer inhoud te geven. 

Vlak voor haar burn-out waren er fysieke klachten, maar er was voor haar gevoel geen ruimte op de werkvloer om het rustiger aan te doen en af en toe nee te zeggen.

Een hernia heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ze helemaal moest stoppen met werken.

Jantine en ik praten over je altijd een beetje anders voelen, de verbinding met jezelf kwijtraken en pijn omarmen of de pijn als een boomerang terug krijgen. Luister naar ons gesprek over kleine momenten van in het nu zijn en de levenslessen die zij leerde van haar dochter. 

#11 Wat zit er achter je burn-out? Een gesprek met energetisch therapeut Tamara Hillebrandt

In de reeks gesprekken met experts die je kunnen helpen om uit je burn-out te komen deze week een bijzonder gesprek met Tamara Hillebrandt

Tamara is moeder van 2 kinderen en heeft tijdens hun opvoeding weinig uitdagingen ondervonden , dit in tegenstelling tot haar eigen jeugd, want die was vol uitdagingen. Na haar opleiding aan de Rotterdamse dansacademie ging ze aan de slag als danseres maar een zware blessure maakt een einde aan haar carrière. Een heftige periode volgde. In het theater vond ze een nieuwe manier om zich uit te drukken en begon ze haar eigen dans en theaterschool. 

In 2009 werd Tamara artistiek directeur van danstheatergroep Whoom, waar ze theatervoorstellingen maakte voor scholen met als doel de kinderen te raken en daardoor bewust te maken van zichzelf. Vol passie vertelt ze in ons gesprek over haar stichting Safe school.

Ze helpt niet alleen voor jongeren maar tegenwoordig ook volwassenen als healing coach met energetische behandelingen. 

Een burn-out ziet ze als een alarmbel van ons lichaam dat een signaal afgeeft dat we te veel in ons hoofd zitten waardoor we niet vanuit je eigen bron van energie werkt, maar vanuit wilskracht, dat kost alleen maar energie. Maar hoe kom je tot de kern van het probleem? Ze legt iedere stap uit in ons gesprek.

Luister naar mijn gesprek met Tamara Hillebrandt, over dikke muren met scheuren, vergeven en gezien worden. Over je gevoel dat nooit weg is, maar achter een dik wolkendek verscholen zit en het verleden een nieuwe toekomst geven.

 

Wil je jouw waarheid in een ander licht zien? 

Ga naar newbff.nl en download het gratis e-book in zes stappen naar vrijheid.

Scroll naar top